Total Kitchen - Perusahaan perabot tempatan milik usahawan melayu - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Total Kitchen - Perusahaan perabot tempatan milik usahawan melayu


Kuantan: Bakat, tekad, keyakinan dan ketabahan adalah semua yang diperlukan untuk membina perniagaan dari awal. Althahir Abdul Rashid mempunyai ciri-ciri ini dan hari ini, beliau adalah pemilik syarikat yang berkembang maju dalam merancang dan membina kabinet dapur.

Galeri beliau, yang dikenali sebagai Total Kitchen, terletak di sebuah kedai tiga tingkat di Jalan Teluk Sisek di Kuantan, adalah satu kesaksian terhadap kejayaan perniagaan yang dimulakannya sekitar 20 tahun yang lalu.

Perusahaan kabinet dapur Althahir bermula dengan kecil. Beliau yang berusia 48 tahun, dilahirkan dan dibesarkan di Pekan, Pahang, beroperasi di sebuah bengkel yang disewa kecil di Kuantan dan memenuhi pesanan kecil.

Selama bertahun-tahun, jenama Total Kitchen berkembang popular dan akhirnya membawa kepada pembukaan galeri pada tahun 1997, di mana para pelanggan bukan sahaja boleh melihat kabinet dapur model dan meletakkan pesanan mereka tetapi juga mendapatkan nasihat pakar dan panduan.

"Untuk mengatakan yang sebenarnya, apabila saya memulakan perniagaan ini, saya mempunyai pengetahuan yang tidak sihat dalam pembuatan kabinet dapur," kata Althahir kepada Bernama dalam temu bual, di sini, baru-baru ini.

Walau bagaimanapun, beliau masih memilih untuk meneruskan perniagaan kerana dia tahu dia mempunyai bakat untuk mereka bentuk dan, lebih-lebih lagi, dia mendapat sokongan rakannya, Lee Kang Won, seorang usahawan Korea Selatan yang berpusat di Malaysia dan terlibat dalam membuat pintu untuk eksport ke Korea Selatan.

"Rakan saya, yang juga rakan perniagaan saya, membawa idea dari negaranya untuk reka bentuk kabinet," kata Althahir dengan gembira menyatakan bahawa Total Kitchen telah berkembang dengan baik dan merupakan jenama pilihan di kawasan pantai timur.

Althahir berminat dalam perniagaan sejak muda dan mungkin dipengaruhi oleh ayahnya yang mengendalikan gerai 'murtabak' di Pekan.

Apabila dia pulang ke rumah pada tahun 1995 selepas menamatkan pengajian lebih tinggi dalam pengurusan kewangan di University of Massachusetts di Amherst di Amerika Syarikat, dia bekerjasama dengan Lee untuk memulakan kabinet dapurnya.

Mereka mendapat modal perniagaan sebanyak RM100,000 dan Althahir membiayai bahagiannya dari tabungan yang telah dikumpulkannya semasa bekerja sambilan di Amerika Syarikat.

Walau bagaimanapun, perkongsian itu hanya berlangsung selama dua tahun kerana Lee memutuskan untuk kembali ke tanah airnya pada tahun 1997.

"Perkara-perkara ini adalah perkara biasa dalam perniagaan dan pemergian rakan saya tidak memecahkan semangat saya. Saya terus ke hadapan dan membuka galeri saya di Jalan Teluk Sisek (di Kuantan) dan masih hidup," katanya tersenyum.

Galeri Total Kitchen jelas merupakan kebanggaan dan kegembiraannya. Setelah membeli unit kedai tiga tingkat selepas menyewa premis selama 17 tahun, beliau telah mengubahsuainya secara meluas dan menukar dua lantai ke sebuah studio dapur dan studio reka bentuk.

Beliau kini mengembangkan perniagaannya untuk membina bilik tidur dan kabinet ruang tamu, dengan pakej produknya dari ekonomi hingga mewah.

Julat Total Kitchen telah melonjak dengan baik dalam industri pengilangan kabinet yang semakin kompetitif dan, menurut Althahir, pulangannya telah meningkat ke tujuh angka.

Beliau berkata kejayaan Total Kitchen adalah bukti bahawa syarikat milik Bumiputera juga boleh menjadi besar dalam industri yang kompetitif. "Apa yang perlu kita lakukan ialah menjalankan perniagaan kita dengan cara yang rajin dan berdisiplin," katanya, bagaimanapun mengakui bahawa mengekalkan prestasi semasa bukanlah satu tugas yang mudah.

"Saya terus memberitahu kakitangan saya (dia mempunyai empat orang bekerja di galeri dan empat di bengkel) kepentingan usaha pasukan. "Saya juga menekankan profesionalisme apabila berurusan dengan pelanggan kami, termasuk menetapkan tarikh siap, menguruskan jadual pembuatan, konsisten dalam prestasi kerja kami, memberikan jaminan komprehensif dan menunjukkan komitmen terhadap produk kami."

Orang ramai yang ingin berkunjung ke galeri Total Kitchen boleh berbuat demikian atau melayari Total Kitchen untuk maklumat lanjut produk mereka.


Tiada ulasan: