Sungai Terpai di Sungai Lembing tercemar kerana pembalakan - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Sungai Terpai di Sungai Lembing tercemar kerana pembalakan


KUANTAN: Jabatan Alam Sekitar Negeri Pahang (DoE) mengesahkan bahawa terdapat pelanggaran peraturan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) di kawasan konsesi pembalakan hulu Sungai Lembing yang mengakibatkan pencemaran sungai.

Pengarah DoE Negeri Rosli Zul berkata jabatannya telah membuka kertas siasatan mengenai pelanggaran peraturan yang tidak mengambil langkah untuk menangani hakisan dan lumpur yang mengakibatkan pencemaran sungai.

Beliau berkata, pemeriksaan mendedahkan syarikat konsesi pembalakan di kawasan masing-masing, Mentiga Corporation, yang menerima EIA pada tahun 2013 telah gagal mematuhi peraturan-peraturan yang ditetapkan.

"Kami menjalankan siasatan dan mendapati syarikat itu gagal mengambil langkah sewajarnya untuk menangani hakisan dan lumpur di kawasan itu.

"Kes itu disiasat mengikut Seksyen 34A Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM500,000 atau penjara sehingga lima tahun," katanya kepada NSTP hari ini.

Laporan NSTP pada hari Isnin mendedahkan bahawa kira-kira 500 hektar hutan di Hulu Sungai Lembing telah ditebang secara serakah tanpa mengambil kira kesan terhadap alam sekitar atau kesan terhadap pelancongan di kawasan sekitarnya.

Laporan itu juga mendakwa bahawa lima sungai - Sungai Terpai, Sungai Pasir Kubur, Sungai Keliu, Sungai Jin dan Sungai Daguk - telah terjejas oleh pembalakan, dengan air berubah warna keruh dan berwarna kekuningan.

Walau bagaimanapun, DoE kemudian mengesahkan bahawa hanya Sungai Terpai, yang mengalir melalui kawasan konsesi pembalakan di Hulu Sungai Lembing, telah tercemar manakala Sungai Pasir Kubur yang terletak di luar kawasan juga terjejas, manakala tiga lagi sungai tidak terjejas.

Difahamkan bahawa DoE berada pada pertengahan menyelesaikan kertas penyelidikan termasuk mengumpul sampel air dan mendapatkan imej dari sungai yang tercemar menggunakan drone.

Tinjauan oleh NSTP bersama pegawai dan kakitangan DoE di tapak pembalakan mendedahkan bahawa "matau" utama (pusat pengumpulan kayu) tidak mempunyai zon penampan.

Pegawai DoE yang enggan disebutkan berkata pusat pengumpulan harus mempunyai zon penampan untuk menghindari hakisan tanah dan pergerakan tanah ke dalam sungai.

NSTP memahami bahawa pusat pengumpulan kayu perlu dibuka di rizab hutan di mana lesen itu diberikan dan bukan di tanah kerajaan.

Sementara itu, pegawai DoE mengatakan bahawa laporan EIA konsesi itu perlu dikaji semula setiap dua tahun untuk memastikan tidak ada pelanggaran dalam peraturan-peraturan.

EIA merupakan kajian terperinci yang dijalankan untuk menilai akibat projek dan kesannya kepada alam sekitar. Ia juga mengesyorkan langkah-langkah pencegahan yang boleh dilakukan kontraktor untuk meminimumkan pencemaran daripada projek.

EIA adalah keperluan di bawah Seksyen 34A Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974. DoE meluluskan laporan EIA tetapi tidak projek berkaitan.

Tiada ulasan: