Panel penilaian Lynas mengadakan sesi pendengaran awam pada 11 November - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Panel penilaian Lynas mengadakan sesi pendengaran awam pada 11 November


Jawatankuasa eksekutif untuk mengkaji semula operasi loji pemprosesan nadir bumi syarikat perlombongan Lynas Corporation akan mengadakan sesi pendengaran awam di Bukit Gambang Resort City pada jam 9 pagi pada 11 November.

Dalam satu kenyataan, Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim berkata sesi pendengaran awam akan dijalankan untuk melibatkan semua pihak berkepentingan, termasuk Lynas Malaysia, NGO, agensi kerajaan, pakar alam sekitar, pakar kesihatan awam, serta pakar radiasi.

"Orang ramai dijemput secara peribadi untuk mendengar penjelasan yang diberikan oleh semua pihak berkepentingan," mengikut kenyataan yang dikeluarkan melalui unit komunikasi korporat kementerian.

Pra-pendaftaran dalam talian diperlukan untuk menghadiri pendengaran awam itu, yang dibuka hari ini dan ditutup pada tengah malam 9 November.

Menurut kementerian, peserta juga dikehendaki berpakaian dengan baik dan dilarang membawa sebarang sepanduk, poster, atau barangan berbahaya yang lain. Bagi mereka yang tidak dapat hadir, prosiding akan disiarkan secara langsung di laman Facebook kementerian.

Save Malaysia Stop Lynas (SMSL), sebuah kumpulan aktivis anti terhadap loji pemprosesan nadir bumi Lynas di Kuantan, bulan lalu mengatakan ia kecewa dengan keputusan kerajaan Pakatan Harapan untuk melanjutkan lesen simpanan residu syarikat itu.

SMSL mendakwa bahawa Lynas menghasilkan sisa toksik, tetapi syarikat itu menafikan perkara ini, menyatakan bahawa hasil sampingan yang dihasilkannya diurus dengan selamat dan boleh "dikembalikan ke alam sekitar" melalui pencairan radioaktif dan penyebaran.

Operasi Malaysia Lynas di bawah pemerhatian oleh kerajaan baru negara berkenaan kebimbangan bahawa kilang berusia enam tahun yang memproses nadir bumi yang digunakan dalam inudstri magnet berbahaya kepada alam sekitar.

Putrajaya telah menubuhkan jawatankuasa eksekutif untuk mengkaji semula operasi loji Lynas dan memberikannya sehingga akhir bulan ini untuk mengemukakan laporan dengan cadangan kepada kerajaan.

Tiada ulasan: