Macau Scam: Doktor Pelatih rugi RM12,400 - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Macau Scam: Doktor Pelatih rugi RM12,400


KUANTAN: Keputusan pelatih doktor untuk 'menyelesaikan' kononnya dakwaan pengubahan wang haram membuatkan dia menyesal untuk tempoh yang lama kerana ia menjadi satu lagi helah penipuan oleh sindiket Macau Scam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang, Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof berkata dalam kejadian 26 Okt, mangsa lelaki berusia 28 tahun itu menerima panggilan daripada seseorang yang memperkenalkan dirinya sebagai pegawai dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Suspek mendakwa mangsa terlibat dalam kes pengubahan wang haram yang melibatkan RM1 juta, menghubungkannya dengan seorang penjenayah bernama Tan Wai Ping. "Apabila mangsa menafikan tuduhan itu, panggilan itu dipindahkan kepada Inspektor Wong dan kemudian Inspektor Kamarul.

"Mangsa diberitahu bahawa dia juga terlibat dalam dadah sebelum panggilan dipindahkan kepada Encik Lim, yang memperkenalkan dirinya sebagai seorang juruaudit dari AMLA (Unit Pencegahan Pembiayaan Anti Pencegahan dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan).

"Dia diminta memindahkan wang ke nombor akaun bank yang diberikan oleh suspek," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohd Wazir berkata mangsa kemudian memindahkan RM9,900 ke akaun melalui mesin ATM dan seperti yang diarahkan, mendedahkan kata laluan perbankan dalam taliannya kepada Encik Lim.

"Suspek kemudian mengarahkan mangsa untuk memindahkan RM2,500 lagi ke akaun yang sama dan memberitahu yang ia kemudian akan disalurkan ke Bank Negara.

"Mangsa hanya sedar bahawa dia telah ditipu selepas melakukan transaksi dan membuat laporan di ibu pejabat polis daerah Kuantan pada Isnin," katanya.

Dalam satu kes berasingan, seorang suri rumah di Triang, Bera menjadi RM16,000 lebih miskin selepas ditipu oleh sindiket Macau Scam yang menyamar sebagai pegawai polis yang mendakwa bahawa dia terlibat dalam pengubahan wang haram dan kes dadah.

Mohd Wazir berkata mangsa berusia 61 tahun itu menerima panggilan daripada seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya sebagai Kamal Ali dari Public Bank Kuala Lumpur pada 1 Nov.

Katanya, suspek mendakwa wanita itu memohon pinjaman bank RM70,000 dan tunggakan tiga bulan atas pembayarannya berjumlah RM3,885.

"Suspek menggesa mangsa untuk membuat laporan kecemasan dengan IPD Seremban (ibu pejabat polis daerah) dan memindahkan panggilan kepada Sarjan Junaidi.

"Panggilan itu kemudian dipindahkan kepada Inspektor Kamarul yang mengarahkan mangsa memindahkan RM16,000 ke nombor akaun bank yang diberi," katanya.

Beliau berkata mangsa kemudian memberitahu anggota keluarganya tentang insiden yang membawa beliau ke Ibu Pejabat Polis Daerah Bera untuk membuat laporan.

Beliau berkata kedua-dua kes itu disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 10 tahun, sebatan dan denda.

* Orang ramai diminta tidak tertipu dengan panggilan telefon palsu, sebaiknya cuba mengelak meneruskan perbualan jika merasa curiga.

Tiada ulasan: