Kerajaan belum putuskan tentang Lynas - Fuziah - Kuantan City Portal - Laman Komuniti Warga Kuantan

Kerajaan belum putuskan tentang Lynas - Fuziah


KUANTAN - Kerajaan masih belum membuat keputusan mengenai loji pemprosesan nadir bumi Lynas.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh berkata, secara peribadi, beliau tidak menyedari sebarang permohonan Lynas untuk meningkatan pengeluaran memprosesan itu melalui kilang di negara ini.

Menurutnya, bagaimanapun, ia menjadi perhatian apabila Lynas telah menghasilkan lebih satu juta tan buangan yang tercemar dengan bahan radioaktif dan bahan toksik.

“Buangan ini sudah pasti kerajaan Australia tidak akan menerima tanpa adanya lesen khas,” katanya.

Fuziah dalam kenyataan itu berkata, Mesyuarat Agung Tahunannya di Sydney hari ini memaklumkan bahawa kilang penapisan akan dihentikan operasinya buat sementara.

Jelasnya, Ketua Pegawai Eksekutif, Amanda Lacaze juga mendakwa kerajaan tidak meluluskan permohonannya untuk meningkatkan pemprosesan lanthanide.

Tambahnya, mesyuarat tahunan itu sebenarnya bertepatan dengan pembentangan yang dijadualkan bagi laporan kajian semula

Operasi Malaysia oleh pasukan akademik yang ditugaskan untuk menjalankan tugas oleh kerajaan ini.

Dalam laporan akhbar baru-baru ini, memaklumkan bahawa negara China akan mengurangkan pengeluaran nadir bumi dengan ketara yang akan menghasilkan jumlah yang lebih rendah untuk eksport, selepas memenuhi peningkatan domestiknya permintaan.

Bulan lalu, Jepun Times menjangkakan harga bagi satu mineral nadir utama, Praseodymium Neodymium (PrNd) Oxide, boleh meningkat sebanyak 10 peratus hingga 50 peratus

dalam tempoh 12 bulan akan datang, dan berada di landasan untuk menggandakan harga dalam tempoh lima tahun akan datang permintaan pasang surut.

Lynas adalah pengeluar utama bukan Cina dari PrNd oxide, oleh pengeluaran sementara akan hampir pasti mencetuskan kenaikan harga lebih cepat.

Menyentuh perkara itu, Fuziah berkata, sekiranya Lynas memilih untuk menutup loji itu buat sementara waktu, ia adalah hak prerogatif untuk berbuat demikian, sama ada untuk menjimatkan kos pengeluaran atau untuk memberi respons kepada keadaan pasaran secara strategik bagi meningkatkan margin keuntungannya.

“Lagipun, Disember mempunyai banyak cuti umum di Australia dan banyak syarikat menutup tempoh Krismas dan Tahun Baru untuk menjimatkan kos,” katanya.

Beliau juga meminta agar Lynas melakukan kerja-kerja pembersihan dari sisa berbahaya akibat aktiviti Lynas.

Tiada ulasan: