Bapa enam anak rayu bantuan bedah pinggul
Langkau ke kandungan utama

Bapa enam anak rayu bantuan bedah pinggul


PETALING JAYA: Sudah jatuh ditimpa tangga! Itulah dugaan ditanggung bapa kepada enam anak yang kehilangan tempat berteduh akibat kebakaran dan disahkan pula menghidapi tuberculosis (tibi) beberapa bulan selepas itu.

Kata Mohd Shukri Ahmad Najri, 38, selepas insiden kebakaran yang meranapkan rumah sewanya pada September 2015, dia diuji sekali lagi sehingga terpaksa terlantar di hospital selama 32 hari pada Januari 2016.

Bertitik daripada itu, bermulalah episod duka kerani di institusi kerajaan itu apabila terpaksa bergantung ubat selama hampir dua tahun sehingga November tahun lalu bagi merawat penyakitnya.

Namun, dia kini merayu kepada orang ramai untuk memberi sumbangan kewangan bagi membolehkannya membayar alat tulang ganti pada bahagian pinggul yang dijangkiti kuman dan dianggarkan bernilai antara RM18,000 hingga RM24,000.

Menurut Mohd Shukri, jumlah itu hanya untuk membayar nilai alat tersebut memandangkan kos pembedahan akan ditanggung kerajaan kerana dia adalah penjawat awam.

"Kalau boleh saya nak lakukan pembedahan itu secepat mungkin kerana sudah tidak tahan dengan rasa sakit ini.

"Tapi saya masih perlu jalankan tanggungjawab sebagai seorang ayah untuk menghantar anak-anak ke sekolah, jadi saya rancang untuk melakukan pembedahan pada hujung tahun ini." katanya ketika dihubungi mStar Online pada Ahad.

Jelasnya, pendapatan bersih sebanyak RM800 sebulan tidak mencukupi baginya untuk mengumpul wang bagi membeli alat berkenaan.

Isterinya yang bertugas sebagai seorang guru pula perlu menyara anak-anak dan sebagai anak sulung perlu memberikan bantuan kewangan kepada keluarga.

"Saya tidak boleh nak berharap kepada isteri kerana dia anak sulung dan keluarganya pula berharap dengan dia.

"Jadi, walaupun dalam keadaan sakit begini, saya tetap ke tempat kerja dengan bertongkat dan menguruskan anak-anak ke sekolah," ujarnya.

Selepas lama memendam masalah itu sendiri, Mohd Shukri akhirnya terpaksa meminta ihsan orang awam menerusi posting di Facebook miliknya.

Setakat ini, jumlah sumbangan yang terkumpul baru mencecah RM2,800.

Orang awam yang ingin menderma boleh menyalurkan sumbangan ke akaun Maybank atas nama Mohd Shukri Ahmad Najri - 158172884084.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bintang Mesir & Liverpool Mohamed Salah dakwah imej Islam melalui bolasepak

Anfield, LIVERPOOL: Mohamed Salah telah meningkatkan reputasinya sebagai salah seorang pemain bola sepak handalan dunia yang diminati bukan sahaja kerana hebat di padang tetapi sifat pemurahnya.

Anak Tak Mampu Bawa Ibu Ke Hospital Mohon Bantuan

Fatimah Taib
Bank Simpanan Nasional: 0213141000045693

Cristiano Ronaldo bertemu Khabib Nurmagomedov, ucap Assalamualaikum

Bintang Real Madrid, Cristiano Ronaldo bertemu dengan bintang UFC Muslim dari Rusia, Khabib Nurmagomedov di Madrid, Sepanyol.