Maahad tahfiz rayu bantuan bina asrama
Langkau ke kandungan utama

Maahad tahfiz rayu bantuan bina asrama


TEMERLOH - Maahad Tahfiz Al Istiqamah (MTIS) merayu sumbangan orang ramai bagi pembinaan asrama pelajar di maahad tersebut.

Terletak di Kampung Padang Lalang, Jalan Maran, maahad itu memerlukan kos kira-kira RM190,000 untuk menampung pembinaan asrama tersebut.

Mudirnya, Zarimi Shu­bra­wi memberitahu, pihak­nya menjangkakan asrama terbabit dapat disiapkan pada tahun depan.

Menurutnya, kewujudan asrama itu dapat menampung hingga 60 pelajar dan ia melibatkan fasa satu. "Apabila asrama ini siap, kita boleh menambahkan jumlah pelajar kerana buat masa ini kita hanya boleh menerima 28 pelajar sahaja. "Kita turut merancang untuk penambahan jumlah pelajar antara 30 atau 40 orang bagi sesi pembelajaran 2020 nanti," katanya lagi.

Maahad yang mula beroperasi pada tahun lalu terdiri 18 pelajar lelaki dan 10 perempuan berusia 14 tahun dan memiliki 15 tenaga pengajar iaitu enam guru tetap dan sembilan separuh masa.

Sementara itu, Zarimi tu­rut memberitahu dua pelajar MTIS berjaya menjadi juara Majlis Ujian Kelayakan Tilawah dan Hafazan Al Quran Tenaga Nasional Berhad (TNB) Peringkat Negeri Pahang 2018 di Uniten, Muadzam Shah, kelmarin. 

Dengan kemenangan te­rsebut, Muhammad Aqasya Zulkelfe dan Hafsah Mohd Saiful, masing-masing ber­usia 14 tahun bakal mewakili Pahang pada Majlis Ujian Tilawah dan Hafazan Al-Quran Peringkat Zon Pantai Timur di Terengganu pada Ogos ini.

Menurutnya, sejuta penghargaan dan tahniah kepada semua tenaga pengajar, ibu bapa dan semua yang telah banyak menyo­kong maahad tersebut.

Orang ramai dan mana-mana pihak yang ingin menghulurkan sumbangan boleh menyalurkan terus ke dalam akaun Maybank (556057511595) ataupun CIMB (8602558450) di bawah nama Akademi Al Istiqamah ataupun hubungi talian 0199610849 untuk sebarang pertanyaan lanjut.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bintang Mesir & Liverpool Mohamed Salah dakwah imej Islam melalui bolasepak

Anfield, LIVERPOOL: Mohamed Salah telah meningkatkan reputasinya sebagai salah seorang pemain bola sepak handalan dunia yang diminati bukan sahaja kerana hebat di padang tetapi sifat pemurahnya.

Anak Tak Mampu Bawa Ibu Ke Hospital Mohon Bantuan

Fatimah Taib
Bank Simpanan Nasional: 0213141000045693

Cristiano Ronaldo bertemu Khabib Nurmagomedov, ucap Assalamualaikum

Bintang Real Madrid, Cristiano Ronaldo bertemu dengan bintang UFC Muslim dari Rusia, Khabib Nurmagomedov di Madrid, Sepanyol.