Ibu uzur jaga anak, tinggal di rumah usang
Langkau ke kandungan utama

Ibu uzur jaga anak, tinggal di rumah usang

Bank Simpanan Nasional: 1012341000080171
No Tel: 019-2991195
Sauyah Konek


SABAK BERNAM - "Walaupun mak cik dah lanjut usia dan tak lagi kuat seperti dulu, tapi makcik tetap cekal untuk uruskan anak yang terlantar," demikian kata seorang warga emas, Sauyah Konek, 76.

Sauyah yang menetap di Kampung Tok Khalifah, di sini, terpaksa menjaga seorang anaknya, Mazlan Hasan Basri, 50, yang lumpuh seumur hidup sejak 22 tahun lalu. Menurut Sauyah, anak bujangnya itu hanya mampu terlantar di katil selepas terlibat dalam kejadian kemalangan motosikal.

"Beginilah keadaannya, makcik terpaksa urus segala keperluannya daripada menyuapkan makan, mencuci najis, mandi sehinggalah menukar pakaian," katanya. Mazlan hilang upaya kekal pada tahun 1996 selepas motosikal ditungganginya terlanggar wayar telefon yang merentangi jalan raya berhampiran rumahnya hingga menyebabkannya tersangkut pada wayar lalu tercampak ke bahu jalan.

Baca selanjutnya: https://goo.gl/EdMK1j

 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bintang Mesir & Liverpool Mohamed Salah dakwah imej Islam melalui bolasepak

Anfield, LIVERPOOL: Mohamed Salah telah meningkatkan reputasinya sebagai salah seorang pemain bola sepak handalan dunia yang diminati bukan sahaja kerana hebat di padang tetapi sifat pemurahnya.

Anak Tak Mampu Bawa Ibu Ke Hospital Mohon Bantuan

Fatimah Taib
Bank Simpanan Nasional: 0213141000045693

Cristiano Ronaldo bertemu Khabib Nurmagomedov, ucap Assalamualaikum

Bintang Real Madrid, Cristiano Ronaldo bertemu dengan bintang UFC Muslim dari Rusia, Khabib Nurmagomedov di Madrid, Sepanyol.