Ibu tunggal bersama keluarga tinggal di ruang dapur rumah usang
Langkau ke kandungan utama

Ibu tunggal bersama keluarga tinggal di ruang dapur rumah usang

Nik Fuziah Nik Mat
Bank Islam: 03027020634018


PASIR MAS - Biarpun ruangnya sempit, tiada bilik tidur mahu pun ruang tamu, namun itulah tempat berteduh buat seorang ibu tunggal bersama dua anaknya di Kampung Landar, Slow Machang di sini.
Bagaimanapun, Nik Fuziah Nik Mat, 56, tetap bersyukur apabila dia dan anak-anaknya, Mohd Nazmi Nazri, 21, dan Norhazwani, 18, masih mempunyai tempat untuk berteduh dari hujan dan panas walaupun perlu berhimpit di ruang dapur.
“Tempat yang kami berteduh ini kawasan dapur rumah lama ibu bapa saya. Ruang ini boleh guna lagi walaupun strukturnya sudah tak kukuh dan bumbung pula bocor.
"Saya tinggal di sini percuma dan tak perlu menyewa. Saya tinggal di sini selepas kematian suami (Nazri Yasin) pada 2014 lalu akibat jangkitan kuman,” katanya.

Menurutnya, sebelum ini, dia sekeluarga tinggal di rumah sewa, namun berpindah selepas tidak mampu membayar sewa bulanan sebanyak RM80.
Katanya, semasa Allahyarham suaminya masih hidup dengan pendapatan sebagai pengawal keselamatan, mereka masih mampu untuk menyewa rumah berkenaan.
Nik Fuziah berkata, ketika ini dia bergantung sepenuhnya kepada pendapatan sebagai tukang masak di sebuah pusat tahfiz.
"Saya dapat upah RM25 sehari. Cukuplah untuk perbelanjaan dapur serta anak-anak saja.

Sumber: https://goo.gl/jJo6LW

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bintang Mesir & Liverpool Mohamed Salah dakwah imej Islam melalui bolasepak

Anfield, LIVERPOOL: Mohamed Salah telah meningkatkan reputasinya sebagai salah seorang pemain bola sepak handalan dunia yang diminati bukan sahaja kerana hebat di padang tetapi sifat pemurahnya.

Anak Tak Mampu Bawa Ibu Ke Hospital Mohon Bantuan

Fatimah Taib
Bank Simpanan Nasional: 0213141000045693

Cristiano Ronaldo bertemu Khabib Nurmagomedov, ucap Assalamualaikum

Bintang Real Madrid, Cristiano Ronaldo bertemu dengan bintang UFC Muslim dari Rusia, Khabib Nurmagomedov di Madrid, Sepanyol.