Anak menderita sakit lebihan cecair dalam kepala
Langkau ke kandungan utama

Anak menderita sakit lebihan cecair dalam kepala

Muhamad Fariz Shahrul Haizat
Bank Simpanan Nasional: 0912841000050240 (Nor Zainab Jamaluddin)


ARAU 21 Jan. - Ketika kanak-kanak seusianya sedang lincah bermain dan melalui proses pembesaran secara normal, berbeza pula dengan Muhamad Fariz Shahrul Haizat,4, yang hanya mampu terbaring serta menangis.
Muhamad Fariz dari Kampung Permatang Bonggor, Simpang Empat di sini terpaksa melalui hari-harinya tidak seperti kanak-kanak lain selepas menderita penyakit lebihan cecair dalam kepala atau lebih sinonim dengan penyakit kepala besar yang dihidapinya sejak dari lahir.
Malah, setiap tahun, kanak-kanak tersebut terpaksa berulang-alik beberapa kali bersama ibu bapanya ke hospital di Alor Setar, Kedah untuk membuang lebihan cecair di dalam kepalanya itu.

Ibu kanak-kanak berkenaan, Nor Zainab Jamaluddin,23, berkata, selepas bersalin, dia mendapati kepala anaknya itu mula membesar dengan semakin hari keadaan bertambah teruk.
Katanya, berikutan itu, dia dan suami terpaksa berulang-alik ke hospital melakukan pemeriksaan terhadap satu-satunya anak lelaki mereka itu.
“Muhamad Fariz hanya mampu terbaring dan tidak boleh menikmati makanan lain selain nestum dan susu. Selain itu, Muhamad Fariz juga mengalami masalah gangguan saraf tunjang menyebabkan dia langsung tidak boleh bergerak.Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bintang Mesir & Liverpool Mohamed Salah dakwah imej Islam melalui bolasepak

Anfield, LIVERPOOL: Mohamed Salah telah meningkatkan reputasinya sebagai salah seorang pemain bola sepak handalan dunia yang diminati bukan sahaja kerana hebat di padang tetapi sifat pemurahnya.

Anak Tak Mampu Bawa Ibu Ke Hospital Mohon Bantuan

Fatimah Taib
Bank Simpanan Nasional: 0213141000045693

Cristiano Ronaldo bertemu Khabib Nurmagomedov, ucap Assalamualaikum

Bintang Real Madrid, Cristiano Ronaldo bertemu dengan bintang UFC Muslim dari Rusia, Khabib Nurmagomedov di Madrid, Sepanyol.